Deurbeslag opmeten

Uitleg Deurbeslag:

Deurbesalg is te koop in allerlei uitvoeringen waaronder deurbeslag met rozetten of deurbeslag met schilden. Als u deurbeslag wilt toepassen met een deurschild, dan is het belangrijk om de zogenaamde PC maat (slotafstand) op te meten. De slotafstand is de afstand tussen het hart van de deurkruk en het slotgat.

Afstand en Doornmaat

Sloten zijn in diverse afmetingen leverbaar. Bepaalde afmetingen zijn gestandaardiseerd en zodoende voor ieder slot hetzelfde. Echter zijn er ook in die maten weer verschillende uitvoeringen. 2 belangrijke afmetingen van een slot zijn de PC maat ook wel Afstand genoemd en de Doornmaat.

PC maat/Hart-op-hart afstand

PC maat opmeten - SecurityDiscount.nl

De PC maat is de afstand tussen het hart van het krukgat en het hart van de profielcilinder. Omdat dit ook het hart van bijvoorbeeld een bonte baard sleutelgat of het gat van het Vrij/Bezet beslag van een BAD/WC slot kan zijn wordt deze maat meestal gewoon de Afstand genoemd.

De afstand van een slot is o.a. afhankelijk van waar deze gebruikt wordt. Bij woningbouwsloten, dit kunnen zowel binnen als buitendeuren zijn is de afstand meestal 55mm
Zwaardere sloten en veiligheidsloten hebben meestal een afstand van 72mm. Voordeel is dat bijv. de deurkruk of deurknop op grotere afstand van de cilinder zit en er zodoende meer ruimte is voor de bediening. 72mm is de standaardmaat. Smaldeursloten zijn zelfs leverbaar met 92mm.

In het buitenland zijn 85mm (België) en 70mm(Frankrijk) veelgebruikte afstanden.

Bad/WC sloten daarentegen hebben vaak een afstand van78mm. Dit komt meest voor in Duitsland. Voor de Nederlandse markt wordt ook bij Bad/WC sloten 72mm gebruikt.

Doornmaat

Doornmaat opmeten - SecurityDiscount.nl

De doornmaat van een slot is de afstand tussen de voorkant van de voorplaat van het slot tot het hart van het krukgat en/of cilindergat.

Sloten zijn over het algemeen in standaard doornmaten leverbaar maar ook op bestelling in vele uiteenlopende andere maten. Soms tot wel 120mm! Wel gaat deze maat altijd in stappen van 5mm.

Een standaardmaat van bijv. een projectslot is 60mm En van een plataldeurslot is dit weer 55mm. Een woningbouwslot heeft als standaardmaat 50mm. Voor sloten gebruikt in ouderen-woningen/verpleegtehuizen etc. is een grotere doornmaat vaak wenselijk. Maar ook bij gebruik van bijv. een grote deurknop. De afstand tussen de deurpost en de knop is bij kleinere doornmaten soms erg beperkt zodra de deur geopend moet worden. (bij een naar binnen draaiende deur)

Ook in het buitenland zijn andere doornmaten gangbaar. In Duitsland heeft zelfs een projectslot bijv. 50mm.

Smaldeursloten (voor profielramen en deuren) kunnen zelfs in hele kleine doormaten geleverd worden. Dit begint vaak al bij18mm.

Klik hier om uw deurbeslag te selecteren...


Hoe meet ik mijn deurschild op?

Deurbeslag opmeten - SecurityDiscount.nl

Deurschild met gat voor een profielcilinder (Figuur1)

Als u een deur heeft waarop een schild moet komen met een gat voor een profielcilinder, dan zijn er drie standaard maten: 55, 72 en 92 mm.
Figuur 1 geeft aan hoe we de PC maat (slotafstand) kunnen meten

Deurschild met sleutelgat voor een zogenaamde baardsleutel (Figuur 2) 

Als u een deur heeft waarop een schild moet komen met een gat voor een baardsleutel, dan zijn er twee standaard maten: 56 en 72 mm.
Figuur 2 geeft aan hoe we de slotafstand kunnen meten.

Deurschild met gat voor een rondcilinder (Figuur 3)

Als u een deur heeft waarop een schild moet komen met een gat voor een rondcilinder, dan zijn er twee standaard maten: 73,5 en 78 mm
Figuur 3 geeft aan hoe we de slotafstand kunnen meten.

Deurschild met gat voor een WC-sluiting (figuur 4)

Als u een deur heeft waarop een schild moet komen met een gat voor een WC-garnituur, dan zijn er drie standaard maten: 57, 62 en 72 mm.
Figuur 4 geeft aan hoe we de slotafstand kunnen meten.

Klik hier om uw deurbeslag te selecteren...